5 anledningar till varför du ska röra på dig varje dag

Allmänt, Träning / Permalink / 0

Du som följt oss på Piggabutiken.se här på bloggen vet att vi inte bara ser till det yttre, vi ser hela människan, inifrån och ut. Därför vill jag trycka lite extra på vikten av fysisk aktivitet idag. När du rör på dig producerar din kropp massor av må bra-ämnen som gör dig gladare och piggare, men även lugnare och mer tillfreds med tillvaron.

Nedan följer 5 fördelar 30 minuters promenad per dag kan ge dig.

1. Bättre sömn

När din kropp utsatts för fysisk aktivitet har studier visat att sömen blir mer effektiv och sammanhängande. Men även insomningstiden blir kortare så tänk på att motionera mer om du har svårt att somna om kvällarna. Detta beror på att aktiviteten där stress och oro sitter minskar och att musklerna får lättare att slappna av.

2. Minskad risk för depression 

I dagens samhälle är stress ett allt vanligare problem som många mår väldigt dåligt av. När vi stressar bildas nämligen skadliga ämnen, men genom att motionera tillverkar du ett enzym som skyddar hjärnan från dessa  ämnen. Därför kan du, genom att jobba upp pulsen och svettas lite, förebygga depression.

När du går med en mer upprätt hållning sänds signaler till hjärnan att du är trygg och mår bra. För visst kan du hålla med om att du känner dig starkare, uthålligare och mer levande när du rör på dig? Detta smittar av sig på hela självkänslan och kan leda till att du klarar av mer saker och känner dig mer nöjd med dig själv. 

3. Smärtlindring

I samband med att du rör på dig är det ett hormon som ökar avsevärt. Nämligen endorfin! Förutom att göra dig på gott humör lindrar även denna hormon smärta. På så vis är regelbundna promenader toppen mot värk.

4. Energi och koncentration

När hjärtat pumpar in mer syre i hjärnan känner vi oss piggare, mer vakna och alerta! Motion stimulerar även  nybildningen av cellerna i hjärnan. Fysisk aktivitet är på så sätt lika effektiv hjärngymnastik som att lösa korsord eller sudoku. Så höjer du pulsen 30 min om dagen kommer du få lättare att lära dig nya saker, bättre minne. Dessutom får du bättre balans och koordination på köpet!

5.  Socialt

Om du är ute och promenerar med en annan person brukar samtalen ofta vara bättre än när ni står mittemot varandra. När ni är ute och går känner ni närhet och gemenskap samtidigt som rörelsen framåt påverkar tankarna och samtalet i samma riktning. 

 
Piggabutiken.se har vi ofta promenadmöten. Idag träffades Pigga-Jannica och jag för att stämma av några punkter inför hösten. Med tanke på fördelarna med att röra på sig behöver jag knappt berätta att vi blir mer effektiva och får fler och bättre idéer än om vi sitter still. Så bra!

Med Pigga Hälsningar Viktoria

 
Till top