Vikten av fysisk närhet

Allmänt, Kropp / maria åkerberg, massage / Permalink / 0

Vi människor är i behov av fysisk närhet! Behovet är nästan lika stort som vårt behov av vatten, syre och mat. När vi har den fysiska närheten till andra människor så blir vi tryggare, lyckligare och friskare, detta beror på att hormonet Oxytocin frisätts i våra kroppar.

Oxytocin kallas för må-bra-hormonet och för kärleks-hormonet och det frisätts vid beröring, massage, amning, förlossning, sex och vid varma temperaturer. Oxytocin lämnar efter sig en känsla av lugn, ro och trygghet. Utan närhet så kan vi inte återhämta oss, då kroppen inte får en chans till att lagra näring eller läka sjukdomar och skador.

När man går på exempelvis massage så mår man riktigt bra både fysiskt och psykiskt i kroppen efteråt, inte sant? Detta beror på att man har fyllt på sitt förråd med oxytocin :) 
Jag tycker att alla ska ta och unna sig en massage, det är även lätt att göra hemma om man har en bra olja.
 
Maria Åkerberg har olika, härliga massageoljor som ger olika effekter och lämnar efter sig ljuvliga dofter på kroppen :) Det finns också en massageolja som heter Body & Massage Oil Natural som är helt doftfri och utan några eteriska oljor. 
 
Kram Pigga-Amanda
 
Till top