Håll dig pigg under vinterhalvåret

Allmänt / Permalink / 0
Nu närmar vi oss Oktober vilket innebär att dagarna blir kortare och vi ser allt mindre av solens stärkande strålar. Har du någon gång känt dig tröttare under hösten? Lättare att bli lite snuvig och tung i huvudet? Kanske till och med lite deppig? Detta är inte alls ovanligt och kan vara ett tecken på att du har brist på D-vitamin. D-vitamin kallas även för solskensvitamin och är det som bildas i din hud när solen lyser på dig. Men nu när soltimmarna blir allt färre, du vistas allt mer inomhus och har på deg mer kläder, kan vi inte bilda så mycket D-vitamin som vi kanske behöver, och då kan vi känna de symptom som jag tidigare nämnde.
 
När vi rekommenderar tillskott av D-vitamin får vi allt för ofta svaret att man är ute tillräckligt och anser sig klara sig väl med det. Men jag skulle nog våga säga att D-vitamin är något vi alla behöver tillskott av, mer eller mindre. Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, kan vi på våra breddgrader bara bilda D-vitamin under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret kan vi överhuvudtaget inte bilda något D-vitamin i huden i Norden. För att lätt komma ihåg vilka månader vi är i störst behov av tillskott brukar jag säga "R-månaderna". Vilket innebär September-April.
 
Investera i din hälsa i helgen och bunkra upp med D-vitamin till hela familjen nu när det är extra bra påris på all D-vitamin från Holistic.
 
Kram Pigga-Viktoria
 
Till top