Gojibäret

Allmänt, Livs / bakning, gojibär, hälsa, pigga-emelie, piggabutiken.se / Permalink / 0
Gojibär = superbär!! Gojibär har en rad med hälsosamma effekter, och i detta inlägg tänkte jag berätta lite mer om gojibäret och dess medförande hälsofrämjande effekter.
 
Gojibären kommer från Kina där de både växer vilt och odlas, det har nu kommit in till Sverige där det sprids på naturlig väg men odlas också som en trädgårdsväxt. Det vi kan läsa om i tusen år gammal kinesisk skrift är att bäret stärker livsenergin och ger ett långt liv, det stärker ögon, ben, muskler, njurar lever och blodet samt är bra för sexualdriften och fertiliteten. 
 
Gojibäret innehåller 500 gånger mer C-vitamin än apelsiner, 3 gånger mer järn än spenat, 4 gånger mer antioxidanter än körsbär samt 6 gånger mer betakaroten än morötter. I bäret så finns det även ämnen som sägs ska motverka sjukdomar; betasistosterol som sänker kolesterolen och polysackarider som stärker immunförsvaret samt adaptogener som stärker minne, stresshantering och koncentrationsförmåga. Gojibär är det enda livsmedlet hittills som stimulerar produktionen av mänskligt tillväxthormon.
 
Bären säljs torkade och påminner lite om russin, smaken är söt men har en beskare eftersmak. Det finns livsmedel på marknaden som innehåller gojibär men vill du vara säker på att du får i dig alla bärets näringsämnen så bör du äta dom som torkad frukt.
 
Jag vill tipsa om supergoda gojibollar som är både nyttiga och enkla att göra. Det du behöver är;
- 2dl glutenfria havregryn
- 1dl gojibär
- 3msk raw kakao
- 1msk ekologisk honung
- 1msk kallt, ekologiskt kaffe
 
Lycka till med bakandet!
 
Kram Pigga-Emelie
Till top