Undvik världens hårdast besprutade gröda

Allmänt / bomull, ekologisk bomull, miljövänligt, á la eco / Permalink / 0
Konventionellt odlad bomull är världens hårdast besprutade gröda. Bekämpningsmedel dödar 20- 40 000 och förgiftar minst 3 miljoner människor varje år. Så ska det inte behöva vara och organiska bomullsodlare runt om i världen visar varje dag att bomull kan odlas utan bekämpningsmedel. Genom att eliminera alla farliga syntetiska bekämpningsmedel i sin produktion av ekologisk bomull erbjuder dessa bomullodlingar ett hälsosamt och hållbart jordbruk med en trygg framtid för bönder och deras familjer. 
 
Förutom att människor som jobbar på odlingarna inte blir förgiftade, kan ekologiska bönder odla en mångfald av grödor som upprätthåller friska och bördiga jordar. Då blir fördelarna med giftfri odling så mycket fler än ur bara hälsoaspekter. Genom att diversifiera grödor kan jordbrukarna också diversifiera sina inkomster och får en större ekonomisk trygghet. Att odla mat eller andra grödor hjälper till att säkerställa ekologiska jordbrukare mot missväxt, klimatvariationer, prisfluktuationer och förändringar i efterfrågan på marknaden.
 
Så, nu hoppas jag du förstår den direkta inverkan ekologisk bommull har på odlarnas hälsa och ekonomi. Men nu ska vi tänka ett steg längre! Tänk på det regnvatten som faller ner på en ekologisk odling, och jämför det med regnvatten som faller på en bommullsodling fylld med giftiga bekämpningsmedel. Det vatten som rinner undan mynnar ut  i vattendrag och dricksvatten. Så genom att odla utan syntetiska bekämpningsmedel och konstgödsel håller ekologisk bomull vattendrag och dricksvatten säkert och rent. Vid ekologisk odling av bomull har vattenföroreningarna visat sig vara 98% mindre än icke-ekologisk bomullsproduktion.
 
Sen vet jag att vi har många läsare som bryr sig mycket om klimatförändringen och som jobbar stenhårt för att dra sitt strå till stacken för en ljusare framtid. Ni ska fortsätta läsa nu! Genom att eliminera användningen av konstgjorda gödnings- och bekämpningsmedel och minska kvävebelastninge, producerar ekologisk bomullsodling upp till 94% mindre utsläpp av växthusgaser. 
 
Vi på Piggabutiken.se vill ta ansvar i alla led. Så när du klickar hem bomull från oss kan du göra det med gott samvete. Här hittar du nämligen ekologisk bomull som är precis vad den lovar - ren bomull. Av exempelvis märket Á la Eco hittar du både hygienpinnar (med miljövänlig pinne av papper) och bomullspads gjorda av 100% ekologisk bomull. 
 
Vad tjänar du på att klicka hem ekologisk bomull? Förutom ett gott samvete och att du bidrar till den kedja av fördelar du läst ovan, bidrar ekologisk bomull till din egen hälsa. Denna ekologiska bomull har inte genomgått några proceser som kan lämna kemiska rester i vadden. Bomullen innehåller inga optiska vitmedel och är inte klorblekt. Både odling och tillverkning är ekologiskt granskad vilket garanterar att de inte har utsatts för bekämpningsmedel eller skadliga kemiska processer under tillverkningen. Den framställs alltså helt utan bekämpningsmedel och har dessutom den fina certifieringen av Soil Association som även är en etisk certifiering. 
 
Jag tycker att vi ska se på dethär med ekologisk bomull som en fråga om att respektera och känna kärlek för våra medmänniskor. Priset av mänskligt lidande är idag alldeles för högt. Så om vi allihopa verkligen stannar upp och tittar på vad som händer inom konventionell bomullsodling kan vi med vår förståelse inse innebörden av att handla ekologiskt. Varje gång vi frågar efter ekologiskt framställda produkter eller ställer krav på en mer etisk produktion och köper dessa varor hjälper vi varandra, oss själva och världssamhället. Vi ska inte längre acceptera utnyttjande av våra medmänniskor eller vår jord. Det är viktigt att vi fårstår detta så vi kan föra det vidare till nästa generation.
 
Vi måste sluta konsumera som om det inte spelar någon roll vad vi stödjer. Dina val som enskild konsument påverkar så många fler än du tror. Ett gemensamt ansvar och välvilja kommer leda till ökad medvetenhet. Vi utgör alla delar av ett levande nätverk!
 
Kram Pigga-Jannica
 
Till top