Det viktiga solskensvitaminet!

Allmänt, Kosttillskott / better you, bär boost, d-vitamin, holistic, solskensvitamin / Permalink / 0
Vad har egentligen D-vitamin för påverkan på vår hud och vår kropp? Och hur får man i sig tillräckligt med D-vitamin från kosten och solen för att man ska må bra både psykiskt och fysiskt?
D-vitamin, också kallad Kalciferol behövs i vår kropp för upptag, transport och användning av kalcium och fosfor. Vitaminet är viktigt för framförallt svårt skelett och för våra tänder. När vi får UV-strålning på oss från solen så bildar kroppen vitamin D i huden som lagras upp i fettväven, det är ofta därför som vitaminet ofta kallas för ”solskensvitaminet”. Det räcker med att vara ute en kort stund i solen, ungefär en kvart(för personer med ljus hy) på sommaren utan solskydd för att få i sig tillräckligt med D-vitamin. Dock bör man inte vara längre i solen än den tiden utan solskydd på grund av risken för att bränna sig.
 
Under vinterhalvåret är det dock sämre med D-vitaminet från solen. På grund av detta måste vi i Norden äta mycket mat som innehåller D-vitamin för att åstadkomma vår behövliga dagliga dos av vitaminet, så att vi inte drabbas av d-vitaminbrist. Den dagliga dosen är 10 mikrogram. Bra kost som innehåller mycket D-vitamin är framförallt fet fisk, kött, ägg och mjölkprodukter.
 
En del personer som inte äter den sortens kost eller inte tycker om det bör äta D-vitamintillskott för att inte lida en risk att drabbas av D-vitaminbrist. D-vitaminet i dessa produkter från Holistic utvinns ur fett från fårull. Kapseln är vegetabilisk och består av cellulosa från träd.
 
Bärboost innehåller en stor mängd D-vitamin kombinerat med frukter och bär, nyttiga bakterier och flavonoider. En enorm näringsbomb! Finns både i pulverform och kapslar.
 
Om man oturligt nog skulle drabbas av D-vitaminbrist så kan det leda till en mängd olika sjukdomar och besvär, som till exempel förkylning, influensa, depressioner, psykoser, retlighet, benskörhet, led-och muskelvärk, psoriasis, fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och lever- och tarmsjukdomar.

Så klicka hem lite solskensvitamin idag.

Kram Pigga-Viktoria

 
Till top